Proman Consulting | loader
Proman Consulting | Konferencija "Prvih 5 u biznisu"

Konferencija "Prvih 5 u biznisu"

Ovaj jul pamtićemo po prvoj međunarodnoj biznis konferenciji koju je Proman  Consulting poklonio svom rodnom Kragujevcu. 
Podsećanja radi, 13. jula 2023. godine, Knjaževsko - srpski teatar je bio domaćin naše rođendanske konferencije „Prvih 5 u biznisu“. 

Naša prvobitna zamisao da organizujemo biznis skup, kako bismo obeležili 5 godina našeg poslovanja, pretvorila se u međunarodnu priču, koja je okupila govornike iz: USA, Irske, Rumunije, Severne Makedonije, Hrvatske i Srbije. 
Uprkos letnjoj vrelini i činjenici da je vreme odmora, našu konferenciju posetilo je oko 130 ljudi, koji su imali priliku da čuju iskustvene priče naših učesnika, te steknu bolji uvid o funkcionisanju preduzetničkog i biznis sveta. Iako smo svesni da vam ne možemo preneti potpun doživljaj same konferencije, potrudićemo se da vam u kratkim crtama donesemo barem tračak atmosfere koja je obeležila ovaj jako važan dan za Proman Consulting. 

 

Našu konferenciju „Prvih 5 u biznisu“, vodila je naša draga koleginica Tamara Obrenović. Nakon što je otvorila konferenciju, Tamara se zahvalila našim sponzorima koji su podržali ovaj poseban događaj, a oni su: IT Engine, DDOR Garant a.d. Beograd, New Look Entertainment, PlaySafety Systems, Knjaževsko - srpski teatar, PS Fashion, Zlatara Filigran, Cafeteria Salvador, ABC Škola stranih jezika, Stomatološka ordinacija Mirčić Dent, F apartmani Kragujevac i Mucissima Food Goddess
 

Tamara je potom najavila našeg prvog govornika, Bojana Zrnića, osnivača i  izvršnog direktora IT Engine-a.

U svom obraćanju Bojan se osvrnuo na svoje  početke u IT industriji i izazove sa kojima se susretao. Takođe, govorio nam je o tome kako je sadašnja situacija na IT tržištu stvorila potrebu da se radi na prodajnom pipeline-u, zbog čega se već neko vreme gradi sales u IT Enginu, kako interno tako i eksterno. Usledilo je i pitanje iz publike koja je najveća razlika u IT industriji tada i sada, te se Bojanov odgovor uglavnom odnosio na finansijske promene ponajviše. 

Bojan Zrnić, Osnivač & CEO, IT Engine

Nakon Bojana, usledio je govor našeg direktora Strahinje Tirnanića. On je pričao o okolnostima i izazovima sa kojima se suočavao za ovih 5 godina poslovanja, a koji su kako njemu lično tako i agenciji Proman Consulting doneli pregršt iskustva. Kao i kontakte i projekte širom sveta, od Slovenije, Poljske, Irske, Švajcarske, preko komunikacije i sastanaka sa kompanija koje dolaze spraktično sa svih kontinenata pa sve do odlaska u USA na usavršavanje. Ključne stvari koje je Strahinja istakao i za koje smatra da su potrebne svakom preduzetniku su posvećenost, networking, globalni mindset, visokokvalitetna usluga, transparentnost, tim, davanje, "dont chase money, chase excellence, money follows excellence", dakle splet određenih aktivnosti ali i stavova i filozofija. 

A onda se na sceni kragujevačkog teatra odigrala tech diskusija, koju je vodio  Nikola Milanović, osnivač i izvršni direktor startapa Tenacity i suosnivač društvene mreže za kućne ljubimce PetsMeet, a u kojoj su učestvovali: 

  • Ivan Košutić, osnivač i CEO softverske kompanije New Look 
    Entertainment i alata Sales Snap,
  • Aleksandar Ubavkov, iz Severne Makedonije, osnivač i CEO 
    International Growth Agency i suosnivač Demandster-a,
  • Bruno Stojaković, iz Hrvatske, osnivač i CEO PlaySafety Systems,
  • Bojan Zrnić, osnivač i CEO IT Engine-a

Tech panel je bio prava poslastica za sve prisutne, jer je ova sjajna petorka iz tech kompanija podelila svoja iskustva o najvećim izazovima, najtežim projektima, velikim prodajama i investicijama. Praktično su svi oni bili sales timovi na početku poslovanja njihovih kompanija sa obzirom na to su budžeti bili mali a njihovi sistemi praktično nreazvijeni. Neki su svoje kompanije prodali unapred, neki su tražili investiciju putem Venture Capitala, dok su neki od nih sopstvenim obrtnim sredstvima uspevali da podižu svoju kompaniju. Na veliku žalost pristunih, panel je trajao tridesetak minuta, a komentari su bili da je publika mogla da ih sluša satima. Sjajna naša tech ekipa! 

TECH Panel

A onda je svoj prostor na sceni dobila i jedna dama, Ana Anđelković, izvršna  direktorka DDOR-Garant a.d. Beograd. Od nje smo mogli da čujemo o važnosti  finansijske pismenosti, kao i na koji način su doneli osveženje u svojoj industriji, tačnije kakve su to inovacije u marketingu unapredile poslovanje DDOR-Garant-a. Dolaskom na novu funkciju Ana je bila svesna da su mladi ti sa kojima treba da komunicira i da taj način komunikacije kao i kanali treba da budu na vrlo naprednom i modernom nivou. Uneli su sjajne novine, koje su čak i njihovi konkurentni i mnogo veći bankarski sistemi prepoznali i uspešno prekopirali.  

Ana Anđelković, Izvršna direktorka, DDOR Garant AD

Nakon Ane, prisutni su mogli da čuju online obraćanje Adama Buck-a, koji je analitičar investicija u RevTech Labs, Venture Capital kompaniji. Adam nam se  javio iz Šarlota NC, USA, kako bi nam dočarao svet investitora, kakvi sve investitori postoje, na šta se fokusiraju, kakve su faze investicija i prilike za potencijalne ideje i startapove.

Kako nas je Adamovo obraćanje prebacilo na engleski jezik, u tom duhu je i nastavio da teče naš program. Sceni su se pridružili YTILI panelisti, koji su proveli 6 nedelja u USA, kao stipendisti Inicijative inovativnih mladih transatlantskih lidera u - YTILI. Ovu neobičnu diskusiju vodila je Maša Dragašević, osnivač i direktor Study Abroad Today, i domaćica podkasta Dive In, a u ovom panelu su učestvovali: 

  • David Connolly, iz Irske, menadžer programa New Frontiers
  • Elena Cobianu, iz Rumunije, osnivač je Glasskoo-a i menadžer za razvoj poslovanja za GLAMI fashion platformu
  • Strahinja Tirnanić, direktor i osnivač Proman Consultinga YTILI panel nam je pružio širu sliku o jednom od najvećih preduzetničkih programa na svetu, a između USA i Evrope - YTILI.

A od naših panelista smo mogli da čujemo i kako funkcioniše tržište USA, šta su najviše naučili u Americi, šta im se najviše svidelo, šta najmanje i u čemu se nalaze najveće razlike izmeđi naših kultura i poslovnih svetova. 

YTILI panel

Stigosmo tako i do najemotivnijeg dela naše konferencije, u kom je naš direktor Strahinja podelio zahvalnice svima koji su tokom ovih prvih 5 godina u biznisu bili podrška rastu i razvoju Proman Consultinga. Pojedinci kao što su profesori Petar Veselinović i Milan Kocić, biznismen Goran Vidanović, Boris Jotić, Slobodan Zornić, bivša koleginica Ivana Jovanović ali i organizacije poput AIESEC, Knjaževsko-srpski teatar itd. 

A nakon što su Tamara i Strahinja zatvorili formalni deo konferencije, usledio je onaj neformalni, kada su se naše zvanice preselile na networking. Tu su naši gosti imali prilku da se bolje upoznaju i proćaskaju, uz meze i osveženje, a koliko smo čuli, dogovorene su i neke poslovne saradnje. 

Mi još uvek sabiramo utiske, dok gledamo video zapise i slike sa naše konferencije i neskromno krojimo planove kako bi ovakav biznis događaj mogao da zaživi u našem gradu. Možda da nam ovo postane tradicija, pa da na ovakav način slavimo i naredne rođendane? Jedno je sigurno, konferencija „Prvih 5 u biznisu“ jeste prva međunarodna biznis konferencija u Kragujevcu, a mi ćemo se potruditi da ne bude i jedina koju je Proman Consulting organizovao. 

P.S. U glavama Promanovog tima se već krčka nova ideja, ali ne smemo još da vam otkrijemo šta smo to smislili. Ali ništa ne brinite, bićete blagovremeno obavešteni, obećavamo. A do tada, uživajte u letu!

Podeli

Trenutno nema komentara

    Ostaviti komentar